Blog

YouTube Nerdalert-0
5 maart 2015

YouTube Nerdalert

YouTube, bij mij thuis regelmatig liefdevol aangeduid met ‘de joeptjoep’ bestaat dit jaar 10 jaar. Natuurlijk is er al een compilatie verschenen met daarin het allereerste YouTube fimpje “me at the Zoo” en klassiekers als “Charlie bit my finger”. De volledige playlist van onderstaande compilatie vind je hier.

10 jaar YouTube dus, voor mij een goede aanleiding om een aantal van mijn favoriete en meest geeky YouTube weetjes te delen.

De YouTube Trendsmap

Op youtube.com/trendsmap zie je welke filmpjes trending zijn, je kunt zelfs selecteren op leeftijd en geslacht.

Trends Map

Op het moment dat ik dit schrijf zie ik dat de Let’s Play video van GTA (wie kent het niet) – Windmill of Death het meest bekeken wordt door (Amerikaanse) jongens tussen 13-17. De meisjes in die leeftijd keken het meest naar de clip Style van Taylor Swift. Verwacht geen wereldschokkende inzichten bij het raadplegen van de Trendsmap, maar het geeft je wel een vinger aan de pols bij wat op dit moment hot en happening is bij verschillende leeftijdsgroepen.

Helaas worden ‘onze’ trends niet op een kaart van Nederland weergegeven. Maar op youtube.com/trendsdashboard kun je ze wel raadplegen, en handig met elkaar vergelijken.

Trends Map2

Real-time dashboard

Tip! YouTube heeft een real-time dashboard wat standaard het geschatte aantal weergaven van je laatste vijf gepubliceerde video’s laat zien. En ik <3 realtime inzicht!

Real-time dashboard

Watch Time, mijn favoriete YouTube metric

Watch Time

Views zijn natuurlijk dé meest bekende YouTube metric, maar Watch Time is minstens zo belangrijk. Video’s die langer bekeken zijn of helemaal afgekeken, worden zwaarder meegewogen in het algoritme van YouTube. En Watch Time levert je ook een heel fijn cijfer om succes over te brengen. Een voorbeeld: Michiel Penterman van Gitaarles.nl vermeldt in zijn blog met terechte trots dat zijn online gitaarlessen meer dan 2,5 miljoen keer bekeken zijn. Dat is mooi, maar kijk eens goed, de lessen zijn 3,2 miljoen (geschatte) minuten bekeken. Dat is 54.233* uur aan bekeken gitaarlessen, wow!
(*Watch Time is beschikbaar sinds maart 2012)

gitaarles.nl

Meer weten over Watch Time? Dan kan ik je dit artikel van Reeslo van harte aanbevelen. En dit is wat Google er zelf over zegt

Stats for Geeks

Klik maar eens op de rechtermuisknop in een YouTube filmpje. Er zijn echt speciale statistieken voor nerds 🙂

Statistieken youtube

Zelf aan de slag? YouTube Playbook!

Het YouTube Playbook is echte aanrader voor als je meer uit YouTube wilt halen, hopelijk gaat het toch regenen dit weekend 🙂 Dan kun je zonder smoezen achter het scherm kruipen en een duik nemen in het YouTube Playbook.

Youtube Playbook

0
Jolante van Hemert

sr. data analyst0 Reacties


Laat een reactie achter.

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle verplichte velden zijn gemarkeerd met *