Blog

Tien jaar Twitter: de meest memorabele momenten-0
24 maart 2016

Tien jaar Twitter: de meest memorabele momenten

Maandag vierde Twitter haar tiende verjaardag. In die 10 jaar is er – minor understatement – nogal wat gebeurd. Van de uitvinding van de #hashtag tot die fameuze Oscar selfie: ik neem je mee op een reis door de tijd langs de meest memorabele gebeurtenissen uit tien jaar Twitter. En we blikken ook nog even vooruit.

Maart 2006: Twitter wordt opgericht

Het is 21 maart 2006. Jack Dorsey, toen nog student, plaatst de allereerste tweet ooit op Twitter. En het was me er eentje:

Twitter zag er in die tijd heel anders uit dan nu. En had ook een andere naam: twttr. Met twttr konden gebruikers – via SMS – in een groep met elkaar communiceren. Een beetje zoals groepsgesprekken in WhatsApp, dus. Maar dan anders. 😉

Augustus 2007: Geboorte van de #hashtag

Een jaar na de oprichting van Twitter was er iets nieuws: de hashtag. Chris Messina vond ‘m uit:

Benieuwd waarom Chris geen patent voor zijn uitvinding aanvroeg? Hij legt het je hier uit.

Januari 2009: Eerste grote breaking news story

Op 15 januari 2009 maakte US Airways Flight 1549 een noodlanding in de Hudson. Het nieuws over de gebeurtenis kwam als eerste via Twitter naar buiten, toen @jkrums er over tweette. De foto die hij bij de tweet plaatste – toen nog via Twitpic – is inmiddels iconisch.

De tweet markeert het begin van het delen van breaking news via Twitter. Iets dat we terug zagen bij onder andere het begin van de Arabische Lente en deze week, bij de aanslagen in Brussel.

April 2010: Promoted Tweets are here!

Het is vier jaar sinds de oprichting van Twitter, en hoewel het aantal actieve gebruikers de pan uit rijst, moet er ook geld verdiend worden. Daarom introduceert Twitter Promoted Tweets. Slechts enkele merken (waaronder Red Bull, Starbucks en Virgin America) kunnen tweets sponsoren.

Maart 2014: Ellen DeGeneres tweet dé selfie

Ja, Ellen’s Oscar selfie werd echt alweer twee jaar geleden verstuurd. En ja, het is nog steeds de most retweeted tweet ooit! Goede zet, Samsung.

 

Maart 2015: Twitter lanceert Periscope

In maart vorig jaar lanceert Twitter livestreaming app Periscope en gaat daarmee de concurrentie aan met Meerkat. Het blijkt het begin van het einde voor Meerkat als livestreaming app.

Juli 2015: Jack Dorsey terug bij Twitter

Hé! Jack Dorsey is terug! En gaat aan de slag als interim CEO, terwijl het bestuur op zoek gaat naar Dick Costolo’s vervanger. Jack’s terugkeer heeft al voor een hoop nieuwe functionaliteiten binnen Twitter gezorgd: zo is er nu Twitter Moments, GIF search, gingen we van sterretjes naar hartjes en is er een nieuw algoritme voor de timeline.

Januari 2016: 140 tekens limiet finito? O nee, toch niet

Rumour has it dat er tweets met meer dan 140 tekens verstuurd kunnen worden. Zou het dan echt? Antwoord: nee. Vorige week liet Jack tijdens een interview met The Today Show weten dat er niets gaat veranderen.

 

Februari 2016: Spiksplinternieuwe homepage

Surf je naar Twitter.com, dan zie een een geheel vernieuwde startpagina. Ook wie niet ingelogd is kan nu zien wat de trending topics op Twitter zijn en conversaties volgen.

21 maart 2016: Twitter 10 jaar!

Hiep hiep hoera! Twitter bestaat 10 jaar. Justin Bieber zingt happy birthday, andere gebruikers uiten massaal hun liefde voor Twitter via #LoveTwitter.

 

21 maart 2026: Toekomstmuziek

En hoe de komende tien jaar er voor Twitter uitzien? Daar lopen de meningen nogal over uiteen. Volgens velen is Twitter binnenkort verleden tijd. Kijkend naar het dalende aantal actieve gebruikers, lijkt dat een logische conclusie. Maar wacht eens even: de inkomsten stijgen. Vorig jaar met maar liefst 50%. Zo slecht gaat het dus ook weer niet. En vergeet niet dat Twitter een belangrijke positie heeft opgebouwd op het gebied van live verslaggeving, nieuwsvergaring en klantenservice. Dat kan toch niet zomaar verloren gaan zonder een beter alternatief?
PS: Herinner jij je eerste tweet nog? Je kunt ‘m hier opzoeken. Dit was trouwens de eerste tweet van @SocialInc:

0
Melissa Sluyter

community manager0 Reacties


Laat een reactie achter.

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle verplichte velden zijn gemarkeerd met *