Blog

Stressen op social media-0
8 februari 2019

Stressen op social media

Het “Instagram ei” – de meest gelikete post ooit op Instagram – is gebroken. De oorzaak? Stress, veroorzaakt door de druk van social media. Ja, social media stress is een ding. Dit is wat bedrijven ervan kunnen leren.

Begin dit jaar was het Instagram ei een tijdlang het gesprek van de dag. Iets simpels als een foto van een ei kreeg het grootste aantal vind-ik-leuks (52,4 miljoen) op Instagram ooit (Thank you, next Kylie Jenner).

Geen blij ei

Het ei zag er op het eerste gezicht prima gelukkig uit, maar begon met iedere nieuwe post meer scheuren te vertonen. Tot het ei brak. In een videopost, die deze week op het Instagram account van het ei werd geplaatst, blijkt dat Mental Health America achter de actie zit.

Mental Health America roept via het ei mensen die social media stress ervaren op om hier niet mee te blijven zitten. “De druk van social media heeft me in zijn greep,” aldus het ei. “Als je er ook mee worstelt, praat er dan met iemand over.”

Het perfecte plaatje

Social media is bij uitstek de plek om het perfecte plaatje te laten zien, dat flink kan afwijken van “het echte leven”. Scroll maar eens door je Instagram timeline. Of bekijk je eigen profiel. Is dat een afspiegeling van de werkelijkheid? Post jij een foto wanneer je vuilnis buiten zet? Of wanneer je ruzie hebt met je vriend(in)? Waarschijnlijk niet.

Een constante stroom aan blije updates van anderen kan ervoor zorgen dat je je rot gaat voelen over je eigen leven. Want dat ziet er helemaal niet zo glamorous uit. Jij rijdt immers niet in een Porsche. En bent dit jaar ook niet van plan om naar Bali te gaan.

Sassy Mariah Carey GIF - Find & Share on GIPHY

Eén Snapchat-neus, graag

Is mijn leven wel spannend genoeg? Heb ik voldoende bereikt in het leven? Mis ik iets? Dit soort gedachtes kunnen ervoor zorgen dat je druk voelt om constant een geïdealiseerd beeld van je leven neer te zetten op social media. En dat kan extreme vormen aannemen. Denk aan burn-outs, maar ook cosmetische chirurgie om meer op een Snapchat filter te lijken.

Voor de realiteit, heb ik zeker wel tijd

Het kan dan best verfrissend zijn wanneer een bedrijf in uitingen op social media laat zien geen perfectie na te streven. Steeds meer consumenten verwachten immers dat bedrijven een eerlijk, geloofwaardig verhaal vertellen. Dus waarom niet ook op social media?

Veel bedrijven hebben een groot bereik en daardoor het vermogen om mensen op andere gedachtes te brengen. Om ze te inspireren. En uit te dagen een andere kant van zichzelf te laten zien.

Speel daar als bedrijf op in. Bijvoorbeeld door voor de doelgroep herkenbare situaties te verbeelden. Die vooral realistisch zijn. En verre van perfect.

Want hoe chill is het om, tussen al die perfectie, de realiteit te aanschouwen?

Space Cat GIF - Find & Share on GIPHY

Ook zin in realiteit op social media? Check deze Instagram accounts dan eens.

0
Melissa Sluyter

community manager