Blog

Mijn moeder beoordeelt 8 nieuwe emoji’s én tips voor emoji gebruik op social-0
15 februari 2019

Mijn moeder beoordeelt 8 nieuwe emoji’s én tips voor emoji gebruik op social

🎉🎉🎉 oftewel, driewerf hoera! Februari begon goed met de lancering van maar liefst 56 nieuwe emoji’s door het Unicode Consortium. Want emoji’s zijn er natuurlijk nooit genoeg. Ik liet mijn moeder, Fredelien Luider, ook wel low key bekend van Je Moeder, een aantal nieuwe emoji’s raten. Nummer 8 zal je verbazen! 🤪😉En ik eindig met toffe voorbeelden van hoe grote merken meer uit emoji’s halen.

Begin februari werden de emoji’s door de Unicode aangevuld met o.a. emoji’s voor gebarentaal, rolstoelen en mechanische armen en benen. Daarnaast zijn er nu meer varianten op bestaande emoji’s, zoals andere huidskleuren en geslachten. Bijvoorbeeld van een lichte en een donkere vrouw die elkaars hand vasthouden. Super goed en inclusief! 👏  En om het taboe op menstruatie te doorbreken is er nu ook de #PeriodEmoji.

 

Fredelien Luider incoming

Ik ben benieuwd hoe mijn moeder, een fervent emoji gebruiker van in de 60, tegenover de nieuwe batch emoji’s staat. Omdat ik dat van de eerder genoemde voorbeelden wel kan raden (“Héél goed!”) besluit ik haar aan acht andere emoji’s te onderwerpen, met de vragen: 1. Wat is het? en 2. Ga je het gebruiken? Omdat haar telefoon de nieuwe emoji’s tot haar grote spijt nog niet kan ontvangen, stuur ik haar afbeeldingen.

Het oordeel

  1. Onderbroek: “Ik sta voor gek of voor paal. Die ga ik wel gebruiken in goede context. Anders interpreteren mensen het misschien anders. Mannen???”
  2. Bijl: “Ik ga er korte metten mee maken. Die ga ik wel gebruiken.”
  3. Ui: “Dit is om te huilen. Ga ik wel gebruiken.”
  4. Kastanjes (is eigenlijk falafel): “Ik weet niet zo snel een betekenis. Kastanjes uit het vuur halen? Niet duidelijk, die ga ik niet gebruiken.”
  5. Kots/onbewoond eiland (is een oester met een parel): “Ga ik niet gebruiken.”
  6. Ijsblokje: “Laat het ontdooien. Geef het de tijd. Gebruik ik wel als het bij het verhaal past.”
  7. Planeet: “Zweverig. Gebruik ik wel als het bij het verhaal past.”
  8. Klein beetje/klein maatje: “Heeft een bijbetekenis: het maatje van een man zijn penis, bijvoorbeeld als hij in koud water stapt. Die ga ik niet zo gauw gebruiken, denk ik.”

De ui wint volgens mijn moeder toch echt de titel van beste nieuwe emoji uit deze acht. Ok, nog één vraag dan, mis je nog een emoji? “De telefoon met een streep er doorheen.” Ok! Ik geef het door aan Unicode. 😉

Tips, tricks en toepassingen

Ik geef je graag een paar voorbeelden van hoe je bedrijven op een toffe en effectieve manier gebruik maken van emoji’s!

#1 Een emoji als thema van je post(s) of regram(s)

 

De thema’s die we voor de Albert Heijn regrams bedachten, bestonden simpelweg uit copy en een emoji. Herkenbaar, simpel en speels. Easy does it!

 

#2 Emoji’s als herkenbaar element in je visual

 

Weinig beeldmateriaal, maar toch een aansprekende geanimeerde visual die je doelgroep aanspreekt? Dat kan! Bijvoorbeeld zo. ⬆️

#3 Stemmen met emoji’s als engagement initiator

 

Azijn rekent af met zweetluchtjes in kleding. Waar of niet waar?

Geplaatst door Bosch Home op Vrijdag 25 januari 2019

Voor onze klant Bosch werkt het super goed om de doelgroep een dilemma voor te leggen en hun mening te vragen. Er kan gestemd worden door middel van de Facebook emoji’s. Engagement gegarandeerd! Ook voor Praxis…

Zeg eens eerlijk… hoe opgeruimd ben jij? 😇

Geplaatst door Praxis Bouwmarkt op Woensdag 13 februari 2019

#4 Emoji’s in dialoogvoering

Een inkoppertje, maar zakelijke berichten komen minder streng of vervelend over met een 😉 of een 😊.

#5 Probeer niemand uit te sluiten / Wees inclusief

Bij SOCIAL.INC hebben we het er regelmatig over. Onze policy is om bijvoorbeeld altijd de ‘standaard’ emoji te gebruiken (💪) of allemaal (💪 💪🏻 💪🏽 💪🏾 💪🏿). Goed om dus niet klakkeloos een emoji te kiezen.

Laatste tip

Don’t overdo it! Houd je doelgroep in het hoofd en pas je emoji gebruik daarop aan. Nog meer tips nodig? Hebben we! Je weet ons te vinden!

P.S. Ben je, net als mijn moeder, fervent emoji gebruiker en wil je een next level profielfoto? Hierrrr kun je je (profiel)foto uploaden. Die wordt dan omgezet in een all emoji mosaic. Sick!

0
Janneke Essen

community manager