Blog

Live video is trending in 2017-0
23 november 2016

Live video is trending in 2017

Als we kijken naar de social trends voor 2017, dan is er één die zeker niet mag ontbreken in je content marketingstrategie: live video. Steeds meer influencers, bedrijven en organisaties zetten live streaming in. Dat zien we ook onder onze eigen klanten. Niet zo gek, want het opzetten van een stream is vrij eenvoudig. Het levert naar verhouding meer engagement op dan reguliere video’s en je kunt met een beperkt budget aardig uit de voeten.

Meer dan een smartphone of een tablet en een beetje fatsoenlijke internetverbinding heb je niet nodig. Met dank aan apps als Periscope en Meerkat, die de markt als het ware open hebben gebroken. Meerkat is er overigens inmiddels mee gestopt. Er waren kapers op de kust! Want ‘wat Meerkat kan… kan ik ook’, dacht Mark Zuckerberg ongeveer een jaar geleden.

Dat kan ik ook…

Eind 2015 introduceerde Zuckerberg Facebook Live, dat sinds begin 2016 ook in Nederland beschikbaar is. De Facebook Livestreams beginnen mijn persoonlijke nieuwsoverzicht behoorlijk te domineren. Steeds meer personalities, merken en organisaties gebruiken de livestream feature van Facebook. Niet zo gek, want gemiddeld kijken mensen 3 keer langer naar een livestream op Facebook dan naar een ‘ouderwetse’ video.

Niet nieuw, wel toegankelijker

Live video streams zijn zeker niet nieuw. Eind jaren ‘90 konden we de gebeurtenissen in het Big Brother-huis al 24 uur per dag via internet volgen. Maar de toegankelijkheid is wel veranderd. Het produceren van live streams is sterk vereenvoudigd, maar ook de manier van consumeren. We krijgen live streams nu dagelijks gepusht via social media. Daarmee is live video ook een stuk interactiever: kijkers kunnen liken en reageren. Mensen hebben het gevoel dicht op de huid van een influencer, merk of organisatie te zitten: het vergroot de betrokkenheid enorm. Wie live streamt stelt zich toegankelijk en kwetsbaar op. Dat wordt gewaardeerd.

Binnen 10 seconden live

Het opzetten van een livestream kan eenvoudig met de app van Facebook zelf. Je kunt een persoonlijke livestream starten op je eigen tijdlijn, maar ook op je (bedrijfs)pagina, in een Facebookgroep of een evenement. Binnen enkele seconden ben je online.

Wil je het professioneler aanpakken? Er zijn ook diverse publishing tools op de markt, waarmee je met meerdere camera’s je eigen uitzending kunt maken op alle denkbare platformen. Enkele voorbeelden daarvan zijn Livestream, Wirecast en Telestream. Je moet wel een beetje verstand hebben van techniek, of even bellen met Social Inc. 😉

Is dat voor nu nog een brug te ver? Investeer dan in ieder geval in een goede microfoon, die je op je smartphone of tablet kan aansluiten en… start streaming like a pro!

Mevo

Naast ‘streamen met je smartphone’ zijn er ook speciale livestreamcamera’s op de markt, zoals de Mevo. In combinatie met de bijbehorende app start je in enkele seconden een uitzending, waarmee je uit één beeld meerdere uitsneden kunt maken. Als een echte regisseur bepaal je welke uitsnede je laat zien. Naast de Mevo heeft ook een aantal drones de mogelijkheid om live te streamen.

Wat ga je vertellen?

Mijn collega Hidde gaf in zijn blog over video de tip om goed na te denken over een format. Dat geldt ook voor een live stream. Bedenk vooraf goed wat je gaat behandelen en hoe je dit in beeld brengt. Live streams worden door nieuwszenders veel gebruikt voor ‘breaking news’, maar we zien ook interviews, Q&A’s, optredens, kijkjes achter de schermen, optredens en productlanceringen. Allemaal formats die de kijker het gevoel van betrokkenheid geven. Onze eigen minister-president Mark Rutte zet Facebook Live ook regelmatig in voor een chatsessie:

Instagram doet ook mee

Facebook heeft Facebook Live, Twitter heeft Periscope voor live video streaming en dus kon Instagram niet achterblijven… Deze week heeft de ‘mooie plaatjes-app’ aangekondigd ook met een live video optie te komen. De functionaliteit wordt de komende weken uitgerold. Live video’s op Instagram zijn binnenkort zichtbaar tussen de bestaande Instagram Stories, bovenaan in de app.

Aan de slag

Het opzetten van een live stream via Facebook is met de app echt een fluitje van een cent. Wil je eerst eens rustig experimenteren? Maak dan een verborgen bedrijfspagina aan of een besloten groep. Of gebruik de share optie ‘Only me’ om te streamen op je eigen tijdlijn. Zo kun je rustig testen zonder pottenkijkers. Veel succes!

0


0 Reacties


Laat een reactie achter.

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle verplichte velden zijn gemarkeerd met *