Blog

Kermis FM: een professionele speeltuin-0
1 augustus 2018

Kermis FM: een professionele speeltuin

Ieder jaar ga ik vrijwillig naar de Tilburgse Kermis, om mee te werken aan Kermis FM. Waarom? Omdat ik ieder jaar iets nieuws leer. Dit jaar maakte ik een Facebook liveprogramma.

 

De twee leukste weken van het jaar

Als je Kermis FM hoort, dan denk je waarschijnlijk als eerste aan kermis, daarna aan radio en misschien nog aan televisie. En dat klopt deels. In 2009 begonnen als radiozender, in 2013 uitgebreid met TeeVee. Meer dan 200 vrijwilligers, vanuit diverse disciplines, zetten zich samen in om de gaafste content over de Tilburgse Kermis te maken.

Ik ben al vijf jaar een van die vrijwilligers. Ieder jaar offer ik met liefde twee weken vakantie op, om hier als Hoofd Online aan mee te werken. Tijdens deze tien dagen in Tilburg kom ik in aanraking met veel andere disciplines, waardoor ik ontzettend veel leer. Zo zat ik dit jaar voor het eerst in de televisieregie en hobbelde ik de kermis over met een camera op mijn schouder.

 

Live band of watergevecht? Kan allemaal!

Een van de dingen die Kermis FM zo mooi maakt, is dat (bijna) alles mogelijk is. Wat je bedenkt, kun je eigenlijk altijd wel maken. Zonder dat je gebonden bent aan eisen of richtlijnen vanuit een omroep of een werkgever. Wil je een band live laten optreden voor de studio? Moet je doen! Een watergevecht organiseren omdat het loeiheet is? Ga maar regelen! Zo krijgen alle vrijwilligers de kans om zichzelf te ontwikkelen en iets te leren over een vakgebied waar ze in hun normale werk niet mee in aanraking zouden komen.

 

 

Kermis Vandaag

Zo wilden we met #TeamOnline dit jaar een liveprogramma maken, dat we via Facebook uitzonden. Dit werd een unieke samenwerking tussen #TeamOnline, Team Teevee en Team Techniek. Het team dat vanuit online betrokken was leerde zo hoe je een tv-programma maakt, een draaiboek maakt en werkt met een regisseur. En de teamleden van Team Teevee kwamen voor het eerst in aanraking met een interactief programma, waarvoor andere regels gelden dan voor een regulier programma. Voor Team Techniek was het live streamen naar Facebook, naast de reguliere uitzendingen, ook een technische uitdaging. Alle betrokkenen hebben hun schouders eronder gezet en zo werd Kermis Vandaag geboren.

Iedere dag om 21.00 uur zag je op Facebook de interactieve liveshow Kermis Vandaag. In maximaal 10 minuten kreeg je van presentatoren Kjelwyn en Jur een recap van de dag, speelden we een spel waar je prijzen mee kon winnen en hadden we af en toe een gast.

 

Kermis Vandaag

Vanavond maak je weer kans op een luchtballonvaart, aangeboden door Logistic Force! En we hebben een speciale gast in de studio.. Zorg dat je om 21.00 uur klaar zit voor Kermis Vandaag!

Geplaatst door Kermis FM op Maandag 23 juli 2018

 

Optimaliseren kun je leren

We hebben Kermis Vandaag echt als pilot ingezet. Want hoeveel mensen kijken er nou eigenlijk naar een dagelijks liveprogramma op Facebook? Dat leek in eerste instantie tegen te vallen. Per aflevering keken er tussen de 20 en 30 mensen live mee, en ontvingen we gemiddeld 30 reacties. Niet de aantallen waar we op hoopten. Maar je Facebook Live uitzending blijft na de stream beschikbaar op Facebook, dus na een paar dagen zijn de cijfers heel anders.

 

Op het moment dat we zagen dat het aantal live kijkers tegenviel, voerden we een aantal optimalisaties door. Zo hebben we de livestream vooraf ingepland op Facebook. Fans konden een herinnering instellen en kregen dan een pushbericht vlak voordat de livestream startte. Daarnaast hebben we een ‘firestarter’ toegevoegd. Vlak nadat de livestream startte, riep de presentator op tot het uitdelen van hartjes of likes. Hoe meer interacties, hoe beter Facebook de livestream uitserveert. Dat hielp, we zagen het aantal kijkers direct groeien tijdens de stream.

 

Geslaagd experiment?

Ik zeg hier volmondig ‘ja’ op. Hoewel de kijkcijfers van de livestream in eerste instantie leken tegen te vallen, hebben we uiteindelijk in totaal 27.245 mensen bereikt. Gemiddeld hadden we 1.000 unieke kijkers per uitzending. Dat vind ik mooie aantallen. Maar wat voor mij het allerbelangrijkste is, is dat iedereen die betrokken was iets nieuws heeft geleerd. En dat is uiteindelijk waar Kermis FM voor mij om draait.

PS: Kermis FM vierde dit jaar de tiende editie. Daarom maakten we een serie podcasts. In de aflevering over 2016 was ik te gast, om te vertellen over de stappen die #TeamOnline de afgelopen jaren heeft gezet.

1
Gaby Verseveldt

digital project manager