Blog

Is Facebook de controle kwijt?-0
25 mei 2017

Is Facebook de controle kwijt?

Facebook’s geheime interne community management ‘‘Bijbel’’ ligt op straat. The Guardian geeft met “The Facebook Files” voor het eerst inzicht in de gedragscode en regels die de moderators op Facebook moeten naleven bij gevoelige content (vb: doodsbedreigingen, geweld en seks). De timing maakt het lek extra gevoelig, omdat de internationale gemeenschap de duimschroeven al een tijdje stevig aandraait.

“Facebook cannot keep control of its content,” said one source. “It has grown too big, too quickly.”

De aanloop

Sinds de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen is het publieke debat over Facebook en haar beleid losgebarsten. Volgens critici heeft Trump mede dankzij Russisch fake news de verkiezingen gewonnen. Zoiets zet je aan het denken… Hoe groot is het aandeel van Facebook in onze maatschappij eigenlijk? Mark Zuckerberg zei er het volgende over:

“I think the idea that fake news on Facebook — of which it’s a very small amount of the content — influenced the election in any way is a pretty crazy idea.”

Maar, krijgt very small niet een ander perspectief wanneer je je bedenkt dat Facebook ruim 1.9 miljard maandelijks actieve gebruikers heeft?

Online anarchie

Voor de presidentsverkiezingen hebben zich al de nodige horrorscenario’s op Facebook Live en Periscope afgespeeld. Kunnen dit soort incidenten eigenlijk wel voorkomen worden?
In ons land zijn de gebeurtenissen tot nu toe van een ander kaliber. Wij hebben de discussie rond Zwarte Piet en Sylvana Simons.

Afgelopen week was de uitspraak in Simons’ rechtszaak. Die is opmerkelijk, omdat de uitspraak laat zien dat er een discrepantie is tussen wat Facebook en de Nederlandse rechter verstaan onder vrijheid van meningsuiting. De vrijheid van meningsuiting gaat ver, maar houdt op waar belediging of discriminatie begint vindt de rechtbank.
Het internet en de Nederlandse rechtsstaat zijn het dus met elkaar oneens. Op zich niets nieuws; maak deze test maar eens foutloos. Maar er klinkt sinds kort ook een politiek geluid om het internet en dus ook Facebook te reguleren.

Wat is de oplossing?

In mei kondigde Facebook aan 3.000 extra moderators aan te nemen, bovenop de 4.500 moderators die er al werken. De bijna verdubbeling van het team laat zien dat de techniek achter Facebook nu nog onvoldoende in staat is om automatisch misstanden aan te kaarten. Mark Zuckerberg zei hierover tijdens zijn F8 speech het volgende:

“We have a lot of work, and we will keep doing all we can to prevent tragedies like this from happening.”

De schuld kan niet alleen bij social media platformen als Facebook en Periscope liggen. Daar is dit vraagstuk te breed voor. Wij hebben als gebruiker ook een zekere verantwoordelijkheid als we met tools omgaan. Maar of het internet voor ons aan banden gelegd moet worden, ik betwijfel het. Facebook komt in actie, omdat ze de regie kwijt zijn. Maar er moet meer gebeuren om de controle enigszins terug te krijgen. De Europese politiek wil techbedrijven dwingen om online haatberichten tegen te gaan. En misschien wordt het tijd dat wij allemaal verplicht een social media cursus krijgen.

0
Willem Berings

consultant media-data-technology