Blog

In het diepe: mijn allereerste blog-0
19 juli 2018

In het diepe: mijn allereerste blog

Als kersverse SOCIAL.INC’er en jongste op het kantoor durf ik wel te zeggen dat mijn ervaring nog niet zo ver reikt als die van mij collega’s. Dus toen ik hoorde dat het mijn beurt was om het wekelijkse blog te schrijven, brak het zweet me wel een beetje uit. “Oh jeetje, waar ga ik dan toch over schrijven”. Want stiekem vind ik dat toch best wel een tikkeltje spannend.

 

Het eerste idee

Na een beetje brainstormen kwam het eerste idee naar boven: “Ik ga het hebben over mijn generatie (geboren in 1998, reken maar uit ????) en social media!” Maar die ingeving kon al gauw van tafel geveegd worden, want laat ik nou net een vreemde eend in de bijt zijn als het gaat om social media. Hashtags doe ik niet aan en van het woord ‘influencers’ krijg ik de kriebels. Facebook gebruik ik amper, tenzij mijn oma wil praten en Twitter heb ik niet eens. Naja, alleen voor werk dan.

Een anekdote

Toen begon er bij iemand aan de andere kant van mijn bureau een lampje te branden en kreeg ik de gouden tip: “Waarom schrijf je niet gewoon over het schrijven van een blog?” Top! Ik zal toch vast niet de enige zijn die daar moeite mee heeft?

Zodoende ben ik maar begonnen met het schrijven van een kleine anekdote, dat leek me een goede aanpak. Als er iets is dat je leert over het schrijven van teksten, is het wel dat je moet beginnen met een alinea die (hopelijk) de aandacht van je publiek trekt. Om daarna de bal naar het publiek over te spelen door een vraag te stellen die herkenbaarheid oproept.

“Je anekdote staat als het goed is symbool voor een groter probleem waarmee meer mensen worstelen. In de tweede alinea laat je dat zien door je persoonlijke verhaal breder te trekken en een vraag op te werpen.”

Legt Dennis Rijnvis uit. Zijn website was de eerste hit die ik kreeg toen ik op Google intikte: ‘tips blog schrijven’.

En een paar tips…

Tussendoor hoop je dan nog wat tips te geven en de aandacht nog wat meer te trekken met een visual hier en een visual daar.

Wat je ook altijd kunt doen in je blog, is verwijzen naar iemand anders. Heb je bijvoorbeeld niet zo’n probleem met schrijven, maar krijg je last van koudwatervrees als je moet presenteren? Will Stephen (Saturday Night Live) legt even aan je uit hoe hij dat aanpakt:

 

 

En zo ben ik al meer dan 400 woorden verder en staat er zowaar een blog! De grootste struggle lag bij het begin: het bedenken van het onderwerp. Maar als je iets bedenkt dat dichtbij jezelf staat of iets dat je recent hebt meegemaakt, dan vliegen de woorden haast als vanzelf over je beeldscherm. En dat is dan ook misschien wel de beste tip die ik je kan geven.

 

0
Frederieke Loth

jr. campaign & community manager