Blog

Een indrukwekkende contentreis naar Zambia-0
1 June 2017

Een indrukwekkende contentreis naar Zambia

In maart stapte ik samen met Plan Nederland, Sanne Vogel en een productieteam het vliegtuig in naar Zambia. Het doel van de reis was content ophalen voor een campagne over tienerzwangerschappen en kindhuwelijken. Met ontroerende en heftige verhalen hopen we het Nederlandse publiek bewust te maken van de uitdagingen waar meisjes mee te maken krijgen als ze jong moeder worden. Heel anders dan in Nederland in elk geval! Graag neem ik jullie mee in deze bijzondere reis.

Alles loopt anders

Goed voorbereid gingen we op reis. Maar dat lang niet alles gaat zoals gepland, werd al snel duidelijk: onze bagage bleef achter in Nairobi. Gelukkig had het videoteam de camera en geluidsapparatuur als handbagage mee en konden we de dag na aankomst gewoon (zoals gepland) onze eerste dag draaien. Tijdens de laatste draaidag hadden we minder geluk. Het regende zó hard dat de onverharde wegen waren veranderd in grote modderpoelen. De communities waren onbereikbaar. En daar bleef het niet bij: tijdens onze acht uur durende autorit naar het vliegveld brak de vooras van de auto doormidden. Gelukkig waren we ruim op tijd vertrokken en hebben we het vliegtuig terug nog gehaald.

Diepe indruk

Desondanks hebben we precies kunnen doen waar we voor kwamen. We hebben veel jonge meisjes gesproken. Zij hebben een diepe indruk op mij gemaakt. Door een gebrek aan seksuele voorlichting weten meisjes vaak niet dat ze zwanger kunnen worden van seks. En als ze het wel weten, durven ze meestal niet over voorbehoedsmiddelen te beginnen of wijzen jongens dit af. Het verhaal dat mij het meeste raakte was van een meisje dat in haar buik werd gestompt door de jongen waar ze seks mee had gehad. Hij was boos omdat ze zwanger was geworden en dat terwijl hij zelf geen condoom wilde gebruiken. Ook spraken we een meisje die abortus pleegde, wat in Zambia tegen de wet is. Ze werd opgepakt door de politie en er loopt nu een rechtszaak tegen haar. Een nachtmerrie. Voor al deze meisjes is de toekomst onzeker. Want terug naar school gaan als je een baby hebt is niet eenvoudig; meisjes worden vaak gedwongen om te trouwen, er is geen geld en er moet voor de baby worden gezorgd.

Jong moeder of illegale abortus

(Te) jong moeder of illegale abortus? Veel te veel jonge meisjes in Zambia staan voor dit dilemma. Sanne Vogel ging met Plan op reis om deze meisjes te ontmoeten.Bekijk meer afleveringen op http://po.st/SanneinZambia

Geplaatst door Plan Nederland op maandag 15 mei 2017

Complex

Heftige verhalen en complexe problematiek; van gebrek aan kennis en meisjes die niet durven praten over wat ze meemaken of voelen, tot ongelijkheid tussen jongens en meisjes (mannen en vrouwen). Daardoor was het heel moeilijk om de interviews af te nemen. Want een meisje dat niet gewend is om te spreken, vertelt niet zomaar haar hele verhaal met alle bijbehorende taboes op camera. Mede dankzij de zeer betrokken medewerkers van Plan Zambia durfden de meisjes hun verhaal aan ons te vertellen. Want al deze meisjes zouden niets liever willen dan dat het met hen anders was gelopen. Ze willen daarom laten zien dat er iets moet veranderen. Ik ben blij dat het gelukt is om deze indrukwekkende verhalen vast te leggen. Tegelijkertijd vond ik het soms lastig om de productiedoelen voor ogen te houden met al deze heftige indrukken.

Het werk van Plan

Ik vond het geweldig om met eigen ogen te zien hoe Plan zich inzet om meisjes hier te helpen. Plan werkt op verschillende niveaus aan voorlichting en bewustwording. Daarnaast werkt Plan aan het wegnemen van onderwijsdrempels bij meisjes. Een aanpak waarin ik zeker geloof. Tegelijkertijd zie ik dat er nog een lange weg te gaan is. De problematiek is zo complex en veel gewoontes en taboes zijn diepgeworteld in de Zambiaanse cultuur. Maar, elke stap in de goede richting is er één.

Een betere toekomst

Naast al het leed zag ik ook veel mooie dingen. Meisjes die ondanks alle pijn toch positief zijn over de toekomst. Jonge vrouwen die ondanks alle tegenslagen toch terugkrabbelen en iets van hun leven maken. Het heeft mij geraakt hoe hartelijk we werden ontvangen door de mensen daar, al hebben zij nog zo weinig. Er is geen stromend water, geen elektriciteit, weinig eten, nauwelijks zorg en amper kleding. Trots lieten de jongens en meisjes zien waar ze wonen en hoe zij samenleven. Dit ontroert mij, zeker als ik bedenk in wat voor materialistische wereld wij leven.

Ik hoop dat de reportage jullie ook raakt en dat we samen de meisjes in Zambia kunnen helpen aan een betere toekomst. De reportage is nu te zien op de socials van Plan Nederland met als belangrijkste doel: awareness creëren voor de problemen rondom tienerzwangerschappen en kindhuwelijken. Wil je je steentje bijdragen? Doneer dan op mijn Pay it Forward pagina. De opbrengst gaat naar een opvanghuis in Zambia voor meisjes die dreigen te worden uitgehuwelijkt.

0