Blog

De psychologie achter een viral-0
10 augustus 2017

De psychologie achter een viral

Wanneer ik hier op kantoor tijdens de lunch vraag: ‘Hebben jullie dat filmpje gezien van die kat die zijn baasje een boks geeft?’. Dan krijg ik sowieso van 8 van de 10 collega’s ‘Jazeker!’ te horen. Van al die miljoenen filmpjes die per minuut worden geüpload gaan er elke week een aantal ‘viral’. Maar waarom wordt het ene filmpje slechts door een aantal vrienden en je buurvrouw bekeken en vliegt het andere filmpje in rap tempo de wereld over?

Zijn er overeenkomsten tussen al die filmpjes, foto’s en artikelen die massaal gedeeld worden? Dat moet haast wel. Uiteraard zijn er verschillende onderzoeken naar gedaan, want iedere online marketeer zou dolgraag de gouden formule in handen willen hebben.

Virals onder de loep

Laten we er even met een wetenschappelijke pet op naar kijken. Unruly, een marketing technologiebedrijf, analyseerde zo’n 430 miljard video views en de data van maar liefst 100.000 respondenten. Aan de hand daarvan concludeert Unruly dat er twee zeer sterke drijvers zijn van viraal succes: de psychologische reactie (hoe jij je voelt tijdens het kijken van de content) en sociale motivatie (waarom je het zou willen delen met anderen).

Jonah Berger, auteur van Contagious. Why Things Catch On, gaat daar in zijn boek dieper op in. Berger volgde gedurende drie maanden de meest doorgemailde artikelen uit de New York Times en probeerde vervolgens te achterhalen waarom het ene artikel wel doorgemaild werd en het andere niet. Het onderzoek resulteerde in 6 principes die de viraliteit van content bepalen: STEPPS.

Social Currency

We posten en delen content omdat we willen dat anderen ons op een bepaalde manier gaan zien. Het principe stelt dat mensen geneigd zijn om díe dingen met anderen delen die hen goed voor de dag laten komen. Het zit diepgeworteld in de menselijke aard om leuk en cool gevonden te willen worden. Door het delen van de nieuwste meme of het grappigste filmpje, plak je als het ware een positief label op jezelf. Schrijf er ook nog eens een eigen caption bij die ‘on point’ is en je bent helemaal de bom.

Meme GIF - Find & Share on GIPHY

Sommige content wordt keer op keer gedeeld omdat iets ons triggert om er weer aan te denken. Denk bijvoorbeeld aan dat ontiegelijk irritante liedje van Rebecca Black, ‘’Friday”. De video die in 2011 viral ging zag een piek in views op, jawel, elke vrijdag.

Emotion

Mensen zijn sociale wezens en als we ergens iets van vinden, willen we dat graag met anderen delen. Dus wanneer we iets tegenkomen wat we zelf erg grappig, informatief of simpelweg absurd vinden, drukken we eerder op de ‘share’ knop. Achter elke virale video op Facebook zit namelijk een flinke dosis emotie. Een goed recept voor een emotionele video is bijvoorbeeld: één verwaarloosd hondje, één lieve hondenliefhebber en een videocamera. Een brok in de keel en zo’n 100.000 shares gegarandeerd.

Guy Rescues Puppies On Road Trip

This guy was on a road trip when he found 2 abandoned puppies in the desert ????????????

Geplaatst door The Dodo op donderdag 18 mei 2017

Public

Als 40.000 mensen een video grappig vinden, dan moet het wel grappig zijn, toch? Dit fenomeen wordt ook wel Social Proof genoemd. Om even een voorbeeld te schetsen: je bent eerder geneigd om een politiek standpunt in te nemen wanneer je er een tweet over voorbij hebt zien komen met honderden retweets. Hieronder zien we een aantal zeer uitgesproken anti-Trump Tweets. Door de grote hoeveelheid aan retweets en favorites ben je eerder geneigd het eens te zijn met het statement dan wanneer ze niet waren geretweet.

Blog De Psychologie Achter een ViraPractical Value

Handige dingen delen we graag met anderen. Simpelweg omdat we behulpzaam willen zijn en het fijn vinden om onze vrienden en familie te helpen. Dit principe lijkt op ‘social currency’, maar is net even anders: waar het bij ‘social currency’ gaat om de zender en hoe een boodschap de zender voor de dag doet komen, gaat het bij practical value over de waarde voor de ontvanger. Mooie voorbeelden van filmpjes met praktische waarden zijn de supermakkelijke receptvideo’s van Allerhande.

Sushi rollen? Welnee, stapelen!

Geplaatst door Albert Heijn op zaterdag 17 juni 2017

Stories

Onderzoek toont aan dat onze hersenen beter in staat zijn om te focussen wanneer we luisteren of kijken naar een verhaal. Een goed verhaal grijpt ons aan en doet ruis om ons heen vervagen. Content die als een malle wordt verspreid, is vaak verpakt als verhaal. Berger noemt zo’n stuk content een ‘Paard van Troje’, waarbij de kernboodschap ingepakt is in een aantrekkelijk verhaal. Deze aantrekkelijke verhalen worden vaak ook als overtuigender gezien dan gewone boodschappen. Om een voorbeeld te geven; een verhaal over iemand die 40 kilo afviel door een dieet van enkel Subway broodjes te volgen, is veel leuker om te delen met mensen dan ze alleen te vertellen dat de broodjes slechts 6 gram vet bevatten.

Altijd blijven delen

Vanwege de diepgewortelde behoefte van de mens om emoties te delen met anderen zullen er altijd genoeg schattige puppy filmpjes, hilarische memes en zoetsappige quotes jouw tijdlijn domineren. Zulk soort content kan misschien oppervlakkig aanvoelen, maar het gaat ‘m eigenlijk niet om de inhoud van de content. Dat hilarische filmpje is slechts een middel om een doel te bereiken; een effectieve manier om iemand te laten weten dat we, in ieder geval op dat moment, hetzelfde voelen.

0
Sølvi Hart

social media editor