Blog

Beter brainstormen doe je zo!-0
20 september 2018

Beter brainstormen doe je zo!

Zet een groep creatieven in een hok, geeft ze een allesomvattend probleem, doe de deur op slot en twee uur later heb je een briljante oplossing. Zo wordt er vaak over creatieven bij bureaus gedacht. Klinkt te mooi om waar te zijn, toch? Dat is het ook. Want de keren dat zoiets ook daadwerkelijk lukt, zijn zeldzaam. Zeker als je je bedenkt dat er voor een probleem wel duizenden oplossingen zijn. Maar het gaat om de juiste. Die ook nog eens binnen tijd en budget gerealiseerd kan worden. Probeer die maar eens te vinden. Concepten bedenken is gewoon hard werken! Bloed, zweet en tranen tot je er bij neervalt. Binnenkort een brainstorm op de agenda? Met deze vijf tips kom je snel op stoom!

 

Een dag in het leven van…

Is het lastig om een goed haakje te vinden voor een concept? Verplaats je dan letterlijk een dag in het leven van iemand uit de doelgroep. Begin bij het begin, het opstaan dus. Hoe zien de ochtendrituelen van iemand eruit? En een dag op het werk? Maar ook de avond. Wat doet deze persoon na thuiskomst. Bedenk ook: heeft deze persoon kinderen? Wat voor werk, hobbies, onzekerheden heeft deze persoon? Relateer dit zoveel mogelijk aan het onderwerp waar je een idee of haakje voor zoekt. Probeer alles wat in je opkomt letterlijk te vertalen in een soort dagboek omschrijving. Een denkbeeldig schilderij. Geloof me: je hebt zo -tig ideeën of haakjes om een concept op te verzinnen.

 

Bezint eer ge begint met brainstormen

Zorg ervoor dat je ruim op tijd gebrieft wordt. Begin na een briefing niet gelijk aan een brainstorm. Maar neem rustig – als dat kan – een paar dagen de tijd om deze op je in te laten werken. Als er na een briefing niet direct ideeën boven komen drijven, dan is dat vaak het teken dat deze nog niet helemaal waterdicht is. Begin dus niet gelijk aan een creatieve deep dive, maar stel eerst kritische vragen en zorg dat de briefing glashelder voor je is. Zo loop je niet het risico dat je 180 graden de verkeerde richting opgaat. Zonde van al die briljante ideeën die dan als nice to have op de plank blijven liggen.

 

Maak een moodboard

Weet je echt niet waar je moet beginnen? Maak dan simpelweg een moodboard. Pinterest is je beste vriend! Maak een hidden board op Pinterest en verzamel zoveel mogelijk afbeeldingen die te maken hebben met het onderwerp waar je aan werkt. Deel dit met je teamleden en laat hen ook bijdragen! Google Images en Flickr moet je ook zeker niet vergeten. Pin alles op je Pinterest bord en je hebt in no-time een bak vol inspiratie.

 

Ga eerst zelf aan de slag

Heb je binnenkort een brainstorm met je teamie of een heel team? Zorg er dan voor dat iedereen eerst zelf aan de slag gaat. Laat iedereen zelf ideeën verzinnen en aan elkaar presenteren. Wanneer je vanaf 0 begint aan een brainstorm loop je het risico dat teamleden elkaar naar een bepaalde denkrichting trekken. Of dat er geen dynamiek ontstaat, omdat het op dat moment simpelweg niet lukt met uit het niets bedenken van ideeën. Laat iedereen dus alvast wat voorwerk doen en selecteer met de groep de beste ideeën, die vervolgens in teamverband of individueel verder kunnen worden uitgewerkt.

 

Dynamiek

Lukt het echt niet met de ideeën of de groepsdynamiek? De methoden van Project of How kunnen je wellicht helpen! Ook Hyper Island heeft een aantal leuke tools om de ideegeneratie met een groep op gang te brengen. Uiteraard kunnen wij je ook helpen. ????

0